Lagavulin 16

Ensi siemaus Lagavulinia ja on helppo ymmärtää noita Irlantilaisia Munkkeja jotka vuonna 500jKr seisoskelivat Skotlannin
ylämailla.
Edessä näky Vapaana tuulessa keinuvasta kullankeltaisesta ohrasta, kanervan ja turpeen peittävät kukkulat joissa villipuron kirkkaana soljuva vesi soittaa sinfoniaansa jylhän kauniissa maisemassa. Kuka ikinä se heistä olikaan, lienee tietämättään tarkoittanut Lagavulinia sanoessaan:
Tämän kaiken muutamme elämän vedeksi. Uisge Beatha……elämän vesi.

Ensimmäiset tuoksut snifteristä työntää pään syvälle Skotlannin turpeeseen jonka aamuaurinko on
ensisäteillään herättänyt päivään nousevaan. Raikas tuulahdus viileää turvetta johon sekoittuu
aamun usva ja savu, jonka tuuli kantaa alhaalta laaksosta talojen piipuista, joissa punahiuksiset emännät laittavat aamiaista
miehilleen ennen työpäivän koittoa. Maku vahvistaa maiseman, paksu leveä ja pitkä saatto lennättää yli niittyjen, joissa kukkivat kukat antavat ohikiitävälle kulkijalle omaa sävyään.

Kompakti kokonaisuus jossa kaikki lisätty on tästä pois. Lagavulinia maisteltiin savusaunaa lämmittäessä ja
järvivedellä laimennettuna mikään niistä ei sitä parantanut, päinvastoin. Lagavulina kelpaa maistella suomalaisessa järvimaisemassa kuivana sellaisenaan tuulen kahisuttaessa Haavan lehtiä ja taustalla Sibeliuksen Kuusi hiljaa soiden.

Joskus vaan asiat ovat parhaimmillaan sellaisenaan omassa seurassa. Mikään missään kuultu kehu on vain kalpea varjo kun puhutaan kuusitoistavuotiaasta Lagavulinista. Tämä kullankeltainen elämän vesi jätti lähtemättömät arvet syvälle sielun herkimpiin sopukoihin. Jotkut asiat vain pitää yksinkertaisesti kokea itse.
…………Uisge Beatha Elämän vesi nyt sen ymmärrän.

-Calvados

Kuva © Calvados

Perustietoa:
Lagavulinin tislaamin paikalla väitetään tislatun jo vuodesta 1742 lähtien. Nykyinen tislaamo rakennettiin n.1820-luvulla.
Suurin osa tislaamin tuotannosta käytetään blended viskeihin.

Written by - Calvados

28 Responses to “Lagavulin 16”

 1. Ize Says:

  Tää se on, mun eka rakkaus. Mikään ei ole ollut entisensä, kun 8 vuotta sitten maistoin tätä Islay saaren eliksiiriä. Jospas vielä saavat tulevaisuudessa prosessin kuntoon, että saadaan yhtä erinomaista herkkua kuin -90 luvun loppupuolella. Loistavaa se on nykyisinkin, mutta se jokin uupuu.

 2. timro Says:

  Siivuakaan en oo vetäny…vieläkään.

 3. timro Says:

  Muuten,aivan helkutin tunnelmallinen kuva aiheesta!

 4. VT Says:

  Myrskyinen syysilma tuntui oikealta hetkeltä korkata tämä. Odotukset kieltämättä olivat korkealla, tätä kun tuntuvat lähes kaikki alan harrastajat hehkuttavan. Vaan yllättipä silti, yllättipä Lagavulin. Väri, Tuoksu ja Maku… poikkeuksellisen harmoninen kokonaisuus. Ei tämä heikoille ja epävarmoille sovi, vaan hepä eivät viskin ystäviä taida muutenkaan olla. Vettäkään tämä ei kaipaa, saati muuta.

  Eipä tässä mikään auta, vaan joudun minäkin tunnustautumaan Laga-lahkolaiseksi.

 5. Tomppa Says:

  Nythän sitä ainoata oikeaa Lagan plissiä saa halvalla; Pepsikilpailun vuoksi etiketittömiä pulloja saa pilkkahintaan esim. huuto.netistä ;o)

  Nimim. Tänäänkin pitäisi 300 pulloa kärrätä kaupasta

 6. pj Says:

  Talvinen ilta. Hyvä seura. Kynttilöitä luomassa tunnelmaa. 16-vuotias Lagavulin. Tämä maku. Mitä muuta tarvitset?

 7. Calvados Says:

  Et yh-tään mitään…

 8. Ted Says:

  Taivaaaaaallista

 9. Stefan Says:

  Syksy Helsingissä 1999. Alla hyvä illallinen, kaikki jees. Ystäväni pyytää minua nauttimaan lasin viskiä, siis Viskiä. Tuoksu, väri, yllättynyt ilme ensi suullisesta ja jälkimaku…vahvaa, turpeista, mutta silti pehmeää. Maut vellovat suussa ja mielessä, olo on hämmästynyt. Voiko viski olla todellakin tämän makuista? Rakkaus single maltiin syntyi; minusta tuli viestinviejä: hemmettiin ne halvat sekoitteet, joita viskiksikin kutsutaan. Takka, lasi 16 lagista raskaan päivän jälkeen luonnon helmassa, se on siinä.

 10. smn Says:

  Lagavulin oli itsellänikin se ensimmäinen viski joka kolahti ja kovaa. Sittemmin on tullut vaikka mitä maistettua mutta tämän viskin muistan aina ja siihen palaan aina. Lagavulin, takkatuli ja hyvä seura, sitä parempaa ei ole.

 11. Jonnu Says:

  Mä verä tuallase ykösellä. Jorman kanssa ollaa torettu tuan oleva paljo paree ku se lasolit mit se ainia tyrkkä

 12. Ile Says:

  Aivan uskomaton harmonia löytynyt tässä. Tuoksu on tasapainoinen syvyyksineen. Kuivahko turpeinen suutuntuma kulminoituu tammiseen, hentoon, kuivuvaan jälkimakuun. Suorastaan provosoi uneksimaan maailman syvyyksiä.

 13. Markus Says:

  Aivan loistava whisky, tänään ostin ekan pullolliseni tätä herkkua. Baareissa on tullu maisteltua aikasemmin, oli kyllä pakko ostaa tohon muitten rinnalle. On kyllä yks parhaista mitä oon maistanut.

 14. Antti Says:

  Jumalten juomaa. Hieno tislaamokin, käykää tsekkaamassa. Mystinen tunnelma, pientä ja sievää. Majoittukaa Port Elleniin viikoksi (tai kolmeksi) ja vuokratkaa polkupyörät: Laphroiag 2 km; Lagavulin n. 3 km ja sitten kruununa Ardbeg, viitisen km… Vähän kauempana Bowmore, Bunnabubhain, Caol Ilha ja Bruddladdich. Niin, ja uusin tislaamo (ei tavaraa pikkupulloja lukuunottamamatta vielä myynnissä) Kilkenny. Saarten saari. Suosittelen. Isle of Islay!!!

 15. Jukka Says:

  Kävin juuri alkosta noutamassa pullon erityistilanteita varten. Alkaa hyllyt täyttyä single malt pulloista. Piti ostaa vain valkoviinipullo vaimolle, mutta eihän sitä taaskaan voinut kävellä jalojuomien ohi.

 16. Kaisa Says:

  Kuten Antti sanoi, suosittelen Islayta!!
  Kun jaksaa polkea Port Ellenisatä kohti Laphroighta ja jatkaa Lagavuliniin ja lopulta Ardbeggiin, niin mitäpä sitä muuta voi toivoa…
  Yksi kerrallaan kannattaa kuitenkin maistella ja polkea. Niin ystävällistä vastaanotoa jokapuolella voi vain kuvitella ja toivoa täällä.
  Lagavulin (varsinkin distillers edition 1990) on juomien juoma ja jos haluaa vielä voimakkaampaa, niin suositteleln Ardbeggia, vaatii sitten kehittyneenpää makua single malttien suhteen…
  Onneksi internetti on olemassa ja laskeva punnan kurssi!

 17. Jakko Says:

  Kaisa, nimenomaan!

  Olin itse Islayllä tuossa muutama vuosi sitten ja tutustuin siellä ihmisiin aivan uskomattomalla tavalla. On hassua nousta laivasta kun about 70v mummeli kävelee (kylän ainoasta) kaupasta kotiinpäin ja morjestelee mennessään…:-)

  Olen löytänyt lagavulinin joskus ehkä 1999 ja pitkään suomessa oli kuiva kausi kun sitä ei saanut Alkosta lainkaan. Kirjoitin sydänverta vuotavan kirjeen Alkolle aikanaan että miten suomalaisia pitäisi sivistää viskiasoissa ja Alkolta tuli joulukortti jossa kerrottiin mun kirjeen olevan siellä seinällä ja että ymmärtävät mun ongelman. Asiakaspalvelua parhaimmillaan!

  Lagavulin on mielestäni viskeistä hienoin, tosin sen laatu on ehkä hieman laskenut viimeisen viiden vuoden aikana. 96/100 :-D

  /Jakko

 18. paso Says:

  Kuvittelenko vain vai onko tän nimeomaisen tisleen hinta jotenkin pompannut muita enemmän? Alkaa Alkossa jo seiskalla [naamavinossa ja huutomerkki]

 19. Ize Says:

  Juu, se on se halpa punta varmaan mikä … eiku … #¤%&§! :-|

 20. Juha-Pekka Says:

  Rääkkäsin sieluani halvoilla kanadalaisilla blendeillä kunnes työkaverini osti minulle pullon Bruichladdich Peat viskiä. Se iski kuin moukari ja sillä tiellä ollaan. Alkon perus Islay valikoiman läpikäyneenä pysähdyin Lagavulin 16YO juomaan, joka lienee parasta koskaan nauttimaani nestettä. Alkon hinnannosto logiikkaa en ymmärrä millään. Kriteerinä lienee ollut nostaa parhaimman makuisia juomia suhteessa enemmän. Hintatietoisille kerottakoon että Viron Liviko alkoholiliikkeestä saa Lagaa hintaan 40 e kun se superalkossa on n. 46 e

 21. mobileZ Says:

  Itsekin sain täydennettyä nyt neljän pullon kokoisen Islay-viskikokoelmani tällä Lagavulin 16 vuotiaalla. Kaksi suosikkia nousi niistä, ensimmäisenä Ardbeg joka on särmikkään barbaarinen lyödessään kuin halolla päähän mutta jättäessään mahtavan savuisen jälkimaun ja toinen on tämä Lagavulin joka on lempeä kuin morsiamen halaus pellon reunalla sumuisena kesäaamuna jättäen pitkän muiston makuhermoihin ja savukin löytyy kun osaa kärsivällisesti odottaa kuin savusaunan lämpiämistä.

 22. sami Says:

  Jumalten juomaa! Tänään ostin lokaalista Alkosta Islay Malts-kokoelmani jatkoksi, vaikka kallista olikin. Oijoi, mikä savuisuus ja pehmeän juurevat aromit, kuten Islayn tuotteelta voi odottaakin. Jos viskejä ja muita väkeviä vihaavalla maallikolla maistattaisi tätä sokkona, se ei edes tietäisi maistaneensa väkevää alkoholivalmistetta, niin hienostunutta rompetta tämä on!

  Hieman erilaista tavaraa kuin toinen klassikko ja merkittävä vertailukohde Laphroiagin Kymppi. Ei niin robustia, vaan piirun verran sivistyneempää. Islay maistuu kuitenkin myös tässä yhtä lailla.

 23. brutal Says:

  ensikosketus lagavuliniin hankittu – siihen tämänkin saitin ihmisten ylistämään aineeseen. on kyllä parhaimpia viskejä mihin olen törmännyt. sisältää ehdottomasti ne elementit mitä tämän ikäiseltä ja hintaiselta islayn aineelta voi odottaa. mutta vieläkään ei laphroaig löytänyt kaatajaansa. ensi kesänä olisi tarkoitus lähteä islayn saarelle trekkailemaan ja tutustumaan alueeseen. osaisiko joku suositella paikkaa minne majoittua? tai olisiko telttamajoitus hyvä vaihtoehto? ja miten sinne pääsee fiksuiten suomesta? oma lentokenttäkin saarella näyttäisi olevan, mutta nihkeästi taitavat lentää sinne. ehkä joku halpislento mantereelle ja lautalla saarelle? jos jollain on reissukokemusta islaylta niin tarinoita ja vinkkejä otetaan mielellään vastaan. kiitoksia!

 24. PH Says:

  Ensikerran kun tätä maistoin, ajattelin: “Miksi kukaan haluaisi juoda mitään muuta?!?” Lagavulinia vaan aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi. No, leikki leikkinä :) Ei näillä Alkon hinnoilla ole varaa aivan määrättömästi tätä kuluttaa, vaan säästän erityisiin tilanteisiin ja yksinäisiin iltoihin. Kilpailee henk. koht. suosikin sijasta Glenfarclas:n 21v. herkkujuoman kanssa.

 25. AH Says:

  Ensinmäistä kertaa maistoin lagavulinin 16y jo hieman muuta viskiä alle juoneena(iso virhe) maku oli todella pehmeä ja hieman savuinen. Nyt rohkenin avata ensinmäisen oman lagavulinini ja ensipuraisu ns. “puhtaaseen suuhun”. Tuoksusta en viime kerrasta muista juurikaan, olinko hieman jo humaltunut? Nyt tuoksu todella balanssissa, muttei kuitenkaan niin päällekäyvä kuin odotin, tulee kuitenkin esille kuin nokia kauppalehden sivuilta.

  Maku, jolta odotin jotain aivan muuta, täydellisen pehmeää helposti nautittavaa josta löytyy myös savua ja turvetta. Yllätys oli kuitenkin suuresti positiivinen, aluksi pehmeä, hetken kuluttua potkaisee turpeisuus ja voimakas savuisuus, löysin jopa merisuolan sekä tammisuuden vivahteita.

  Täytyy sanoa että paras viski “hands down” mitä olen koskaan maistanut.

  Tämä lause kuvaa mielestäni tätä viskiä. -Ne jotka eivät ole sitä maistaneet eivät pysty käsittämään, ja he jotka ovat maistaneet eivät kykene selittämään.

 26. Turisti Says:

  Todellinen rakkaus! Tähän palaa aina uudelleen ja uudelleen, ja kuvaus aiheesta pistää sylkirauhaset muikeaksi ja suupielista alkaa kuulumaan “maiskis” !

 27. Mikko Says:

  Uusi tuttavuus ja yllätti positiivisesti. Maku oli erittäin täyteläinen. Tätä ostetaan toistekin.

 28. Aapeli Says:

  Fantastinen Lagavulin 16 Distillers Edition. Tämän pehmeän ja tervantuoksuisen Islan avulla opin nauttimaan viskiä kiireettömästi ohuin siivuin ja tunnistamaan sen hienot aromit. Paras maistamani viski.

  Nykyään lasissa on useimmiten “tavallinen” Lagavulin 16. Myös se on niin fantastinen juoma, etten erikoispainosta niin kovasti kaipaa. Silloin tällöin sitä kuitenkin pitää lasiin kaataa,

Leave a Reply