Ron Zacapa Centenario 23 años

On Juhannusaatto, mukava ja rauhallisen leppoisa olo, jonka aion kruunata iäkkäällä ja kovasti kehutulla rommilla eli Ron Zacapa Centenario 23 años -rommilla. Kesäaurinko laskee, istun sohvalle ja nostan jalat pöydälle, se on minun etuoikeus … kun lapset ovat nukkumassa. Valitsen soittolistalta Ultra Bran levyn soimaan ja ilmoille leijailee Ultra Bran ehkäpä paras kappale Vesireittejä.

Jos kaupunki tulvisi
Vesireittejä pääsisi pakoon
Kaupunki tulvisi
Vesireittejä pääsisi pakoon
Vaan minä en ole kala
Vaan minä en ole kala

Kappale on haikea, eikä kesäisessä auringonpaisteessa ole ennettä tulvasta eikä sen puolen laulun rakkausmaailman ongelmatkaan tunnu kovin tutuilta, mutta taidokas kappale jotenkin vain sopii tähän iltaan ja hetkeen. Kappale kutittelee kuulohermoja ja minä siirryn hetken hiljentymisen jälkeen kutitelemaan makuhermoja laaturommilla …

Rommissa on täyteläinen lämmin makea maku. 23 años on todella sokerinen mutta onneksi se ei ainakaan minusta ole vielä kuitenkaan häiritsevän sokerinen vaan sellainen paahteinen. Maussa mukana lakritsia ja vahvasti kahvin aromeja (vai kuvittelenko sen?) lisäksi ehkä jotain yrttisyyttä. Juoma on pehmeää, tynnyri ja ikä ovat tehneet pyöreyttä makuun, mutta erikoisesti tynnyri ei kuitenkaan ole antanut tynnyrin makua juomaan … ellei se sitten esiinny tuossa lakritsin maussa ja ehkä aavistuksenomaisessa vaniljaisuudessa. Jälkimaku melko pitkä ja sekin kääntyy melko voimakkaasti tummaan siirappiin päin. Maussa on tosiaan selkeitä rommin piirteitä melassimaisuudessaan, mutta silti näin makeaa rommia en ole juonut koskaan. Lisäksi tuntuu siltä, etten pysty tästä erottamaan sellaista ärsyttävää rusinamaisuutta, minkä olen löytävinäni jotenkin saman henkisestä Rhum Pecoulista. Tämä on herkkua ja sopii mainiosti myös kahvin aveciksi konjakin sijaan, jos niin haluaa! Jälkeenpäin tuli myös jälkiruokana jäätelöannoksen yhteydessä kokeiltua, siihenkin juoma myös taipuu erinomaisesti.

23anos

Ron Zacapa Centenario on Guatemalalainen rommitislaamo. 23 años on voittanut lukuisia palkintoja maailmalla ja sitä saa Alkosta ainakin Euroopan laajuisesti erittäin edulliseen 37 euron hintaan. Kannattaa pitää kiirettä, itse epäilen että seuraava maahan hankittava erä ei näin edullinen ole. ;)

-Ize

Written by - Ize

17 Responses to “Ron Zacapa Centenario 23 años”

 1. Sentinel Says:

  Aivan loistava rommi, jälkimaku on todella makea ja kun Ize totesikin siirappinen. Tätä tuli hankittua ja eilen maistoin. Tosi hyvää…

 2. Olde Says:

  Ostin kans juuri tuota rommia kun näin sen paikallisen alkon hyllyllä, hinta oli 39e.
  Tosi hyvä pehmeä ja makea rommi.

 3. Olde Says:

  Ainiin, unohtui sanoa, että piti ettiä netistä lukeeko pullossa Zacapa vai Facapa.
  Googlettamalla Zacapa, löysin tämänkin sivun, Mutta oli yllättävän monella sivulla myynnissä nimellä Facapa, joten en ole ainoa joka ei tiedä mitä pullossa luki :)

 4. ron payne Says:

  luin tästä rommista jostain miesten maailma lehdestä ja sitä oli pakko saada.. se ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelin.. ei ollut pullon pulloa koko suomessa ja jouduin odottamaan 3 kuukautta .. muttase kannatti!! tämä on parasta alkoholia mitä olen IKINÄ juon,,, hmm nauttinut. suosittelen kaikille tummien juomien ystäville.

 5. Caribbean Says:

  Hyvä rommi, itse pidän enemmän Matusalem Gran Reserva (15v), solera-menetelmällä tehty kuten Zacapakin, mutta jotenkin vain hiukan parempi vielä.
  Missään tapauksessa Ron Zacapaa ei voi moittia, hyvää on :)

 6. -Simplex- Says:

  Nyt on kyseisen rommin kanssa ilmennyt hieman hämäryyksiä. Tilasin bulvaaniltani (suhteita Guatemalaan) kyseistä rommiaja hän sanoi ettei pullossa enää lue 23 años. Piti valitettavasti paikkansa. Sain pullon eikä siinä enää lue että kyseinen rommi olisi 23 vuotista.

  Onko kenelläkään tietoa asiasta?

 7. -Simplex- Says:

  Nyt on sitten maisteltu tuon yllämainitun kiistanalaisen pullon sisältöä.

  Rommi ei ole laadultaan läheskään samalla tasolla kuin 23 años. En kokenut sitä lämmintä makujen ja aistien makeaa sensaatiota maistaessani rommia. Rommin tuoksusta puuttuu lämpö tyystin, se tuoksuu miltei jallulta. Maku on ihan ok, mutta ei missään nimessä samaa tavaraa kuin ennen. Hintakin oli vain 25€.

 8. Ize Says:

  Alkossa huomasin etiketin muuttuneen ja pullon takaetiketissä lukikin, että rommi on tehty 6-23 vuotiaista aineksista eli se ei enää ole 23 vuotiasta, hinta Alkossa kuitenkin 44€ eli maahantuojalta mielenkiintoinen veto, samaan hintaan (vero noussut tässä välissä) myydään nuorempaa ja laadultaan ilmeisesti heikompaa tavaraa.

 9. Ron Don Says:

  Sain juuri eilen k.o. 6-23 v kypsytetyn pullon syntymäpäivälahjaksi ja täytyy myöntää että todella hyvä ja pehmeä rommi tuo on. Mielestäni aivan yhtä hyvää kuin aiempi suosikkini 12 v Cruzan.

 10. Ize Says:

  Ilmeisesti tuo ikäilmoitus nyt vain pitää paikkaansa eli kutakuinkin samasta tavarasta on kyse kuin ennenkin, tosiaan nyt vain ikä ilmoitetaan rehellisemmin. Pitänee pullo noukkia taas hyllyyn, kun entinen on ehtynyt. :P

 11. JaRiMi Says:

  Ei se koskaan ollutkaan 23-vuotiasta, vaan tekijälafka huijasi ihmisiä. Rommi, tuo merirosvojen, hidalgojen ja Jorgejen juoma..kaikki on sallittua.

 12. Rommari Says:

  Tuo “6-23 vuotias kypsytys” johtunee valmistusmetodista – Solera-järjestelmässä rommi kulkeutuu asteittain ajan kanssa nuoremmista tynnyreistä vanhempiin. Näitä säiliöitä ei kuitenkaan tyhjennetä koskaan kokonaan, joten tässä prosessissa nuorempi aines sekoittuu vanhempaan prosessin edetessä. Valmis juoma otetaan ulos Solera-järjestelmän “viimeisestä” tynnyristä, jossa on nyt siis sekoittuneena sekä uudempaa, prosessin läpi käynyttä rommia, kuin myös osanen vanhempaa tavaraa. Koska tynnyreitä ei koskaan tyhjennetä kokonaan, tarkoittaa se sitä, että osa rommista on yhtä vanhaa, kuin koko Solera-rakennelma.

  Sitten muutamia suosituksia: Zacapalta kannattaa ehdottomasti yrittää metästää XO versio, joka on 25 vuotta kypsytettyä. Hinta ei aivan nouse parempien konjakkien tasolle, mutta nautintojuomana voittaa helposti kaikki paitsi aivan huippulaatuisimmat konjakit.

  Vastaavaa kokemusta saa hakea – ja lähelle pääsee itseasiassa ainoastaan huippuluokan bourbonviski – Pappy Van Winkle’s Family Reserve.

 13. Nahkuri Says:

  On kyllä loistava juoma, mutta ei sitä minkään Ultra Bran kanssa sovi nauttia. Ennio Morriconet soimaan ja kunnon siivut lasiin niin siitä se lähtee.

 14. Raine kortesalmi Says:

  Tämä taitaa olla jo toinen maistelu kerta, ja edelleen maistuu kyseinen rommi. Musiikiksi sopii nin Ennio Morricone, Scorpions tai vastaava mikä kuljettaa mielen kauas eiliseen.

 15. Jari 75 Says:

  Ostin tänään rommia, ihan hyvää ja nyt hinta oli viittä vaille 50 euroa/pullo.
  Muutaman vuoden inflaatiot ni pikkasen kalliimpi, mutta ihan hyvä ostos

 16. Hessu Says:

  Kiertelin Oulun Alkot, ja valikoimahan on se yhtä-kahta laatua per liike, tätä Raksilasta.
  Oli kyllä oikein mainiota. 49.70 euron hinta tosin harmittaa, kun tottui tilaamaan Saksasta, mistä eivät enää lähetäkkään. (esim tämä n.50e/litra, ja Pampero Aniversario 21e/ 0.7l jne..)

  Pitänee ostaa suojarommiksi 29e 12v Appleton Estatea, ettei mene heti vararikkoon.

  Yllättävän makeaa, bolagetin (66 euroa!) mukaan 40g/l sokeria. Esim Appletonissa Alkon mukaan alle 3g.

 17. Reikäpää Says:

  Hyvää, mutta pidin enemmän hieman halvemmasta 12v El Doradosta. Täytyy jatkaa maistelua… tiedä vaikka tähänkin tottuisi!

Leave a Reply